Despre flori
Despre Craciun
Incepe sa miroasa a Craciun.
Craciunul este o sarbatoare religioasa si culturala care celebreaza nasterea lui Isus si una dintre cele mai asteptate sarbatori, unde traditiile inca sunt pastrate si pot spune ca abunda de culoare si diversitate.
Primele decoratiuni au aparut in Roma, in jurul secolului 10 si infatisau scene ale nasterii lui Isus. Acestea au fost duse mai departe de catre calugarul Francisc de Asissi in anii 1223, ca mai apoi sa fie raspandite in intreaga Europa. Primele decoratiuni comercializate au aparut in Germania, in 1860 si au fost inspirate din lanturile de hartie facute de copii.
Culorile traditionale ale Craciunului sunt: rosu, verde si auriu. Rosu pentru ca simbolizeaza sangele domnului, verde viata eterna, iar auriul (aurul) este prima culoare asociata cu Craciunul, fiind unul dintre cele trei daruri oferite de Magi la nasterea lui Isus. Bradul de Craciun a fost prima data folosit de luteranii nemti in secolul al 16-lea si adus in Statele Unite, iar Biserica Moreviana din actuala Cehie a pus lumanari aprinse in brad. Foarte populara a devenit si steaua pusa in varful bradului care simbolizeaza steaua din Betleem sau un inger. Din secolul al 16-lea Poinsettia, o planta nativa din Mexic a fost asociata cu Craciunul, purtand simbolismul crestin al Stelei din Betleem. Alte plante populare pentru aceasta sarbatoare sunt: Schlumbergera (Cactusul Craciunului), Ilexul, Vascul si Amaryllis-ul rosu. Decoratiunile traditionale includ deasemenea clopotei, lumanari, coronite, ciorapi si ingeri. Lumanarile in diferite aranjamente sunt menite sa demonstreze credinta cum ca Isus Hristos este lumina suprema a lumii. Astazi, peste un milion de brazi sunt vanduti in fiecare an doar in Europa si America de Nord, iar daca nu stiati, unui brad de 1.5-2.5 metri ii ia intre 6 si zece ani sa creasca inainte sa fie taiat.
Cu totii asteptam sa ne impodobim casa sau dupa caz, atelierul. Si as zice sa nu ne oprim doar la brad, fiindca avem atatea plante specifice acestei sarbatori. Plante pe care le gasim doar in aceasta perioada. In afara de Euphorbia pulcherrima sau dupa numele mai cunoscut, Craciunita sau Poinsettia, regasim si Skimmia, Ardisia, Helleborus si Gaultheria. Iar printre florile taiate, avem Ilex, Vaccinium, Schinus, Viscum, diverse crengute de conifere de pin, brad, juniperus, Amaryllis taiat, dar si flori mai deosebite, precum Ranunculus sau Anemone. Multe flori taiate acum le gasim vopsite in tot felul de culori, glitterate, cerate sau imbracate in zapada. Avem la indemana o multitudine de produse ca sa dam frau liber imaginatiei atat acasa cat si pentru crearea unui cadou inedit. Cele mai preferate produse raman coronitele, bradutii mici pe care ii putem pune pe masa, plantele, dar si buchetele cu specialitati din acest sezon. De asemenea, au inceput sa prinda popularitate si aranjamentele de masa, acele piese centrale facute cu crengi si conuri diverse de conifere, alaturi de flori, lumanari, globuri si alte decoratiuni de Craciun. Va dorim sa va aranjati casa si atelierul cu suflet si bucurie, sa aduceti zambete si caldura in case, multa dragoste si speranta unui viitor colorat.