Despre flori

Paeonia

Propus ca floare nationala a Romaniei

Bujorul este fara doar si poate, una dintre cele mai spectaculoase flori si imi este foarte drag. Il iubesc de pe vremea cand eram copil si primeam de la bunica un buchet mare de bujori roz, atunci cand ii infloreau in gradina. Instagramul este plin de buchete cu bujori, iar miresele il prefera in buchete fabuloase de nunta.
Voi cate lucruri stiti despre bujori?
Mai jos v-am selectat cateva lucruri mai putin cunoscute despre aceste flori incredibil de frumoase.
– Bujorii sunt disponibil in aproape orice culoare, mai putin albastru;
– In functie de varietate, atunci cand infloreste poate atinge dimensiunea de 25 cm si se cunosc intre 25-40 de specii;
– Nativ din Europa, Asia si America de Nord, Paeonia a fost adus in Anglia de catre romani, in anul 1200;
– Exploratorul Marco Polo a descris bujorii ca find niste “trandafiri mari ca niste verze”;
– In era victoriana, bujorii erau foarte populari, fiind cultivati in gradinile din intreaga Anglie;
– Acum mult timp, oamenii credeau ca bujorii ii protejeaza de boli si alunga spiritele rele;
– In timpuri stravechi, bujorul era folosit in scopuri medicinale, ca leac impotriva durerilor de cap, de tuse, in problemele respiratorii, spasmele musculare, epilepsie si multe altele.
– In general simbolizeaza romantismul, onoarea si compasiunea si este floarea oficiala folosita in celebrarea a 12 ani de casnicie, fiind considerat un simbol al norocului si a unei casnicii fericite.
– 2 mituri planeaza asupra acestei flori, unul in care este implicat zeul grec Paeon, un medic talentat care a fost transformat intr-un bujor de catre Zeus, ca sa il salveze de la moarte. Un alt mit ce are legatura cu numele Bujorului este despre nimfa numita Paeonia, a carei frumusete a atras atentia lui Apollo. Din cauza geloziei, Afrodita a transformat-o intr-o bujor. Cert e ca bujorul este o floare divina;
– A fost floarea nationala a Chinei, datorita originilor sale, iar acum este unul dintre florile simbol, alaturi de multe altele, insa bujorul apare in litaratura chinezeasca, in cantece si si-a lasat amprenta si la nivel arhitectural. Bujorii au decorat gradinile imperiale ale Chinei, pe vremea Dinastiei Tang, iar acum ii putem admira in parcul Jingshan, cu ocazia festivalului anual de flori sau in National Peony Garden;
– Candva in China, aceasta floare care era considerata un lux, se vindea cu echivalentul a sute de dolari pe un singur fir.
– Au o durata de viata lunga, intre 50 si 100 de ani;
– Toti bujorii iubesc racoarea, asadar daca vreti sa il cresteti ca floare de gradina, tineti minte ca au nevoie de un mediu de dezvoltare mai rece, altfel nu vor inflori;
– Este floarea natioanala a statului Indiana.
Asadar, Bujorii sunt cea mai romantica alegere de flori de nunta. De asemenea, sunt usor de lucrat cu ei si sunt mult prea draguti ca sa le putem rezista. Acest lucru este de inteles, avand in vederea aspectul delicat al bujorului. Petalele sunt moi si numeroase, iar o nuanta foarte des intalnita in buchete este roz sau alb. Voi cum ii folositi in aranjamente?

Author