Despre flori

Ornithogalum

ORNITHOGALUM – Un must-have al gradinii sau al buchetelor fabuloase
Daca vorbim de lalele, toata lumea le cunoaste, dar daca zici “Ornithogalum”, probabil ca oamenii se vor uita ciudat la tine. In ceea ce priveste potentialul acestei flori in vaza, Ornithogalum este uimitoare ca si floare taiata, avand o durata de viata de aproape 1 luna. Nu sugeram sa va abandonati trandafirii, insa gasiti-i loc printre aranjamente si acestei micute flori care abia asteapta sa fie descoperita. Si daca nu stiati, florile Ornithogalumului se deschid doar cand soarele straluceste sau cand are destula lumina si caldura. Poate fi propria dumneavoastra prognoza meteo!
Denumirea stiintifica a Ornithogalumului este derivata din limba greaca: „ornitos” care inseamna „pasare” si „gala” care inseamna „lapte”. Modul in care petalele se deschid in soare denota o delicatete aparte si ne duce cu gandul la o pasare care sfideaza gravitatia si se ridica in aer, iar laptele probabil face referinta la culoarea de ou a florilor unor specii.
Steaua din Betleem va suna cunoscut?
Nu, nu vorbim despre piese de Craciun, colinde sau decoratiuni. Acest gen se intalneste in Europa de Sud, Asia de Vest si Africa de Sud. Steaua din Betleem este denumirea comuna a Ornithogalumului, de asemenea, “Wonder Flower” sau se mai gaseste sub un nume extrem de ciudat, “chinkerinchee”. Acest nume de “Chinkerinchee” se trage de la sunetul de clinchet pe care il scot aceste tulpini care se freaca una de alta in bataia vantului.
Exista in jur de 300 specii in genul Ornithogalum, dar exista o specie care se remarca intr-adevar. Acesta este Ornithogalum Saundersiae, de asemenea, cunoscut sub numele de Ornithogalum gigant si isi are originile in Africa de Sud.
Unele plante arata mai bine in ghivece, altele se dezvolta mai bine cand sunt plantate in gradina, iar altele sunt minunate ca flori taiate si pastrate in vaza. Ornithogalumul Sundersiae iese in evidenta pentru succesul pe care il are in toate trei, in vaza ca floare taiata, in ghiveci sau plantat in gradina.
Performanta pe care o detine ca floare taiata este de necrezut si probabil va trebui sa incercati ca sa vedeti despre ce vorbesc. Florile vor tine in vaza saptamani in sir si daca vreti sa incercati ceva interesant, puneti putina cerneala sau colorant alimentar in apa si veti observa cum florile incep sa isi schimbe culoarea in nuante de albastru sau roz, in functie de ce ati ales.
Recunosc ca preferata mea este Ornithogalum Dubium, si nu, nu este o specie dubioasa si nu trebuie sa ne indoim de faptul ca vom fi absolut geniali daca vom folosi Ornithogalum in aranjamente, deoarce versatilitatea lui Danubium aduce carisma si stil in orice tip de aranjament sau buchet.
Mai sunt o groaza de lucruri interesante despre aceasta planta si promit ca o sa revin cu o mica continuare…pana atunci, enjoy!

Author