Despre flori

Ranunculus

Fara nicio indoiala, Ranunculusul atrage o multime de priviri. Culorile indraznete si luminoase intotdeauna au fost pe placul cumparatorilor, in special pentru aceia care au nevoie sa atraga atentia printr-o vitrina cocheta. Asadar, in cinstea uneia dintre cele mai populare flori, revenim cu cateva lucruri interesante:
1. Este cunoscut sub numele de “Piciorul Cocosului” (probabil datorita faptului ca radacina seamana cu gheara unui cocos) si este un gen care surprinzator cuprinde peste 600 de soiuri.
2. Cea mai comuna specie, Ranunculus Persan este compus din straturi de petale subtiri si variaza de la un alb pudrat, la roz, galben si pana la un portocaliu aprins sau un rosu inflacarat.
3. Numele de Ranunculus vine de la doua cuvinte latinesti. Rana inseamna “broasca”, iar unculus “mica”. Se presupune ca acest nume I se potrivea frumoasei flori, deoarece crestea de-a lungul raurilor si era la fel de raspandit precum broastele in primavara. Dar, din moment ce aceste frumuseti nu se asemuiesc cu broscutele, cel mult putem lua exemplul in care broasca se transforma in print.
4. Exista doua legende despre Ranunculus. Legenda persana povesteste despre un tanar print care purta culoarea verde si aur (asemenea ranunculus-ului galben), iar acesta s-a indragostit de o nimfa caruia i-a cantat toata ziua si toata noaptea. Nimfa s-a saturat sa il tot asculte pe print cantand si l-a transformat intr-un ranunculus. A doua legenda este cea a indienilor apasi, unde ranunculusul era cunoscut ca “ochiul coiotului”. S-ar zice ca un coiot se distra prin aruncarea ochilor in aer si prinzandu-I inapoi, pana cand un vultur a vazut ochii coiotului si i-a prins din aer, lasandu-l pe coiot fara vedere. Fara nicio modalitate de a vedea, coiotul a pus mana pe doua flori de ranunculus si i-a folosit ca ochi de schimb.
5. Este cunoscut faptul ca indienii apasi utilizau petale uscate de ranunculus pentru a crea un amestec cu care tratau durerile musculare si articulatiile.
6. Astazi, Ranunculus simbolizeaza dragostea si atractia, asa ca trimiteti aceasta floare pentru a arata cuiva cat ii sunteti de drag.
7. Deoarece sunt un simbol al afectiunii si tin destul de mult dupa ce sunt taiate (in sezonul lor), Ranunculus este “piesa de rezistenta” sau mai bine zis, “cireasa de pe tort” a buchetelor moderne de mireasa.
8. Tineti florile taiate departe de animalele de companie. Daca sunt ingerate, florile de ranunculus sunt toxice pentru pisici si caini.
9. Ca sa lucrati cu Ranunculus va trebuie putina indemanare, asa ca nu uitati sa ii tineti in pozitie verticala sau se vor indoi, iar daca par “fara vlaga”, ii puteti impacheta in ziare umede, sa le retaiati coditele si sa ii tineti cateva ore in apa calduta si conservant. In sezonul lui, Ranunculusul taiat poate tine de la 6 la 10 zile.

Author