Despre flori

Terariu


Ecosisteme in miniatura sau gradini la scara mica


Un Terariu (Terrarium) de obicei este descris ca find un recipient sigilat/nesigilat din sticla. Cu alte cuvinte, e un acvariu care in loc de pesti si apa, contine plante si pamant.
Terariile creeaza un mediu unic, propice pentru cresterea plantelor, deoarece peretii din sticla permit patrunderea luminii si a caldurii. Terariile vin in diferite forme si marimi si pot fi controlate pentru a simula orice tip de ecosistem, de la desert si pana la padure. Indiferent de tipul de recipient folosit, ar trebui ca gaura de acces sa fie mai mare, ca sa iti permita sa asezi plantele cu usurinta. Inca din anul 500 I.Hr pentru expunerea plantelor se folosea o cupola in forma de clopot, insa terariul in forma sa moderna a fost inventat accidental de catre medicul Ward din Londra, in anul 1827. Dupa lungi observatii, acesta a concluzionat ca plantele pot supravietui in Londra cea poluata, daca sunt tinute in borcane, asadar a creat o sera in miniatura pentru ferigi pe care acum le cunoastem dupa numele de Wardian Case sau Terarium. O data cu timpul, aceste terarii au inceput sa se construiasca din ce in ce mai mari, atat de mari incat erau ca niste casute in care puteai intra. Prin anii ‘70, oamenii erau innebuniti dupa terarii si le foloseau pentru a-si decora casa. In ultimii ani, conform google trends, putem spune ca au inceput sa isi ia revansa si sa fie din nou la moda. Din pacate, nu sunt asa populare atunci cand vine vorba de alegerea noastra pentru casa sau birou. Intr-un terarium se pot crea diverse ecosisteme, in functie de recipient si de tipul de plante. Putem alege un terarium nesigilat care imita desertul, iar aici vom pune nisip, cactusi si succulente. Pentru un terariu de tip padure, cele mai potrivite sunt plantele care iubesc umezeala, precum ferigile, muschiul, alaturi de pietricele mici si mai mari. Acest tip de terariu va trebui sa fie inchis pentru a pastra umezeala in interior, iar cu ajutorul umezelii, ferigile si muschiul va continua sa creasca. Pentru aceia care doresc altfel de plante, pot lua in considerare un terariu cu carnivore. Atunci cand vorbim de ce fel de plante sa alegem, avem o gramada de optiuni: ferigi, plante carnivore, plante aeriene – Tillandsia, Succulente (Cactus, Echeveria, Semprevivum, Crassula, Hawthornia, Aloe vera, Kalanchoe, Aeonium, Sedum, Senecio), Soleirolia Soleroii, Violeta, Begonia, Pilea Cadierei, Hypoestes, Maranta, Ficus Pumila, Croton, palmieri pitici, orhidee s.a.m.d.
Poate va intrebati care sunt si beneficiile unui astfel de terariu. Ei bine, in primul rand sunt usor de intretinut si ai posibilitatea de a creste plante care se dezvolta cu dificultate in mediul uscat. Iti poti crea o gradina in miniatura si fiindca terariile sunt portabile, le putem lua atunci cand ne mutam. Se uda rar, nu se fertilizeaza, arata foarte cool cu cateva leduri inauntru si se potriveste de minune cu zilele noastre, fiind eco friendly. Eu zic ca merita o nota mare doar pentru personalitatea pe care o adauga in casele noastre. Voi ce ziceti? Va plac terariile?

Author