Despre flori
Helleborus
Trandafirul Craciunului
De ceva vreme am tot observat Helleborus-ul in depozitul nostru, asa ca m-am gandit sa il fac vedeta zilei si mare mi-a fost mirarea cand am vazut cat de frumos se combina cu alte flori. Dar sa incepem cu inceputul…Noi il numim Spânz si daca nu stiati, creste la noi in tara in zona muntoasa, la altitudini de peste 500 m, este originar din Europa si Asia si apartine familiei Ranunculaceae. Il mai gasim sub denumirea de trandafir de iarna sau trandafirul Craciunului, deoarece infloresc intre perioada Decembrie – Aprilie. Dupa hibridizarea plantei, acum o gasim intr-o varietate mare de culori, de la alb, roz, galbui, verde, violet si pana la un mov inchis, aproape de negru. Are o rezistenta la frig de invidiat si nu ii place lumina, deci trebuie tinut in semiumbra. Pe langa toate astea, Helleborusul este extrem de toxic, atat proaspat cat si uscat, deci aveti grija cum il manevrati, fiindca poate irita pielea.
Stiati ca?
* Denumirea de Trandafirul Craciunului (Spanzul negru) are la bază o veche legenda conform careia planta ar fi apărut din lacrimile varsate pe zapada de catre o fetita care era atat de saraca incat nu a gasit niciun cadou pe care sa il ofere pruncului sfant, din Betleem.
* Helleborus este o planta miraculoasa, dar si periculoasa. Se pare ca are proprietati curative si este folosita in tratarea multor afectiuni.
* Se crede ca moartea lui Alexandru cel Mare ar fi putut fi cauzata de o supradoza de medicamente care contineau Helleborus.
Atat despre aceasta floare invaluita in mister!