Informatii
Flori scumpe in luna Mai
De ce florile sunt atat de scumpe in luna Mai?
Multi floristi se intreaba de ce in anumite perioade exista scumpiri majore la florile care pana mai ieri le achizionau la jumatate de pret.
Pana sa ajungem la scumpirile de pret, as vrea sa va spun cate ceva despre cum a afectat pandemia industria floristica. O data cu starea pandemica, lumea s-a oprit si pentru prima data in istorie, bursa din Olanda s-a prabusit. Retailerii din intreaga lume, impreuna cu supermarketurile si depozitele de profil, s-au oprit din a mai achizitiona, iar cantitati enorme de flori taiate au fost distruse. Costurile pentru distrugerea lor, plus valoarea in sine a florilor a fost o gaura majora in buzunarul cultivatorilor de flori si nu numai. Daca ne gandim putin la imaginea de ansamblu, cu siguranta intelegeti ca multi cultivatori vazand imaginile distrugerii in masa a propriilor recolte, s-au temut ca va fi mai rau in perioada urmatoare, astfel ca si-au schimbat strategia de business. Multi si-au distrus viitoarele recolte, iar altii au concediat in masa.
Asadar, dupa un an, productia de flori din intreaga lume inca face pasi mici spre un nivel normal de aprovizionare. Cultivatorii inca sunt reticenti la cantitatile pe care le produc, iar transportarea lor a devenit din ce in ce mai dificila, fiindca spatiul de zbor este limitat datorita Covid. Daca tragem linie, toate aceste lucruri inseamna costuri in plus si productii de flori reduse considerabil. Industria mondiala a florilor chiar si in starea pandemica, a inregistrat cereri fara precedent, datorita familiilor care voiau sa trimita cadouri florale pentru a se conecta cu cei dragi atunci cand nu se putea fi fizic impreuna si de ce nu, pentru persoanele care au fost rapuse in lupta cu virusul. Cererea a depasit constant oferta, iar drept urmare, preturile florilor au crescut peste tot in lume.
Acum sa ne intoarcem la luna Mai si scumpirile aferente. In luna Martie toti furnizorii din industria floristica stiu ca vor fi cresteri de pret datorita cererii si ofertei mari, insa la fel se intampla si in luna Mai, unde aproape 100 de tari celebreaza Ziua Mamei.
Da! Ati inteles bine. In luna Mai, tari precum SUA, Franta, Belgia, Austria, Suedia, Germania, Italia, Japonia, China s.a.m.d sarbatoresc mamele din viata lor. Despre achizitiile din luna Martie stim ca Europa este o forta pe care nu o putem trece cu vederea. Cel mai mare oponent si aici vorbim despre tarile care serbeaza Ziua Internationala a Femeii in luna Martie, este nimeni altul decat puternica Rusie, urmata de Anglia, care destabilizeaza piata, cumparand masiv miliarde de fire de flori. Asa ca, in luna Martie preturile cresc in principiu, datorita puterii de cumparare a Rusiei.
Cu luna Mai este alta poveste. Va spuneam ca aproape 100 de tari, la fel de potente financiar, fac achizitii enorme de flori si plante. Daca de Valentine’s Day vi se pare ca preturile cresc sau putem lua orice sarbatoare, chit ca vorbim de Paste sau Craciun, nimic nu se compara cu achizitiile din luna Mai.
Putem conchide ca luna Mai este una dintre cele mai scumpe luni din an, o luna care vine cu multe provocari si temeri. Temerile oricarui reseller sunt legate de cantitatea de flori pe care o va gasi disponibila, fiindca asa cum am spus mai sus, industria inca nu produce la un nivel optim, unde cererea sa se intalneasca cu oferta, sa dea mana frumos, iar toata lumea sa fie fericita.
Nu uitati ca florile pe care le cumparati nu sunt aceleasi flori care cresc in gradina sau pe camp si ca sunt scumpe datorita mai multor motive: ca au disponibilitate redusa, pentru ca sunt perisabile, greu de cultivat, intretinerea lor este ridicata si implica multe resurse atat umane cat si tehnologice si pe langa toate acestea sunt transportate peste continente.
Am incercat pe cat posibil sa fie un articol scurt, insa sunt multe aspecte pe care floristii din Romania nu le stiu si poate ca o sa le rediscutam intr-un articol viitor.
Pana atunci, aveti grija de sanatatea voastra si pretuiti florile pe care le cumparati!